Medzinárodný workshop Inovácie v agro-potravinárstve
06.02.2024 - Účasť na medzinárodnom workshope Inovácie v agro-potravinárstve
Workshop bol určený stakeholderom, ktorí sa chceli dozvedieť viac o medzinárodnej projektovej spolupráci firemnej praxe s výskumom. Prehľadne podal informácie, ako hľadať partnerov v medzinárodnom priestore a ako financovať inovácie z európskych programov predovšetkým z programu Horizont Európa, ale aj z ďalších.
CJ AKIS bola na workshop pozvaná prostredníctvom organizátora, Bioeconomy Cluster, ktorého je zároveň IZPI strategickým členom. Hlavným cieľom workshopu bolo prezentovať strategickým stakeholderom a subjektom pôsobiacim v agrosektore a inovačnom priestore výsledky projektov CO FRESH a FOODRUS
V rámci podujatia boli predstavené konkrétne inovácie, ktoré sú implementované rôznymi firmami:
- Zástupca spoločnosti Pilze-Nagy z Maďarska odprezentoval ich cestu k inováciám hlivy ustricovej v sektore HORECA.
- Možnosti organického pestovania a efektívneho využitia jabĺk predstavilo združenie EKOOWOC z Poľska.
- O pestovaní čerstvých šalátov v ére udržateľnosti porozprávala španielska spoločnosť Florette.
- Ako budovať udržateľný potravinový systém a neplytvať pečivom sme zistili od zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Zároveň boli účastníkom workshopu predstavené rôzne nástroje na podporu inovácií, ktoré sú dostupné na Slovensku aj v Európe, a tiež ako tieto nástroje prakticky využiť vo svoj prospech.
Viac v správe z aktivity